SELAMAT DATANG

 1GOVUCBANNERUP

PUNCA KUASA ARAHAN PENGGUNAAN E-MEL RASMI KERAJAAN

  • Garis Panduan Penggunaan dan Pengurusan E-Mel Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang dikeluarkan KPM.BKP.100-9/3/1 Jld.3(7) bertarikh 28 Ogos 2013 telah menyatakan dengan jelas pada :

Perkara 3(a), “Memastikan penghantaran e-mel rasmi menggunakan akaun e-mel rasmi dan alamat e-mel penerima yang betul;” dan

Perkara 3(b), “Segala urusan rasmi adalah dilarang menggunakan alamat e-mel persendirian seperti yahoo.com, gmail.com, streamyx.com.my dan sebagainya;”

  • Surat Arahan Kewangan Bil. 1 Tahun 2016, Langkah-Langkah Optima Perbelanjaan Jabatan Pendidikan Negeri Perak bertarikh 27 Januari 2016, perkara 4 klausa 4.11 menyatakan arahan “Meminimakan penggunaan kertas dan mengoptimakan penggunaan emel dalam urusan pejabat”.
  • Surat Arahan Penguatkuasaan Penggunaan E-Mel 1GOVUC Sebagai E-Mel Rasmi Organisasi dan Pegawai oleh Timbalan Pengarah Pendidikan Negeri Perak bertarikh 22 April 2016 kepada pegawai/staf yang berkhidmat di JPN dan PPD sahaja [ klik disini ]
  • Surat Arahan Penggunaan E-Mel 1GOVUC Sebagai E-Mel Rasmi Sekolah-Sekolah di Negeri Perak bertarikh 27 September 2016 [ klik disini ]

  

PERKHIDMATAN 1GOVUC - PAKEJ DAN STORAN AKAUN E-MEL

PAKEJ

 Makluman: 

1. Pakej yang ditawarkan di atas adalah garis panduan yang dicadangkan. Akan tetapi, penawaran pakej ini juga boleh ditawarkan kepada mana-mana pengguna tertakluk kepada keperluan skop kerja dan perlu diluluskan oleh pihak pengurusan Kementerian dan Agensi masing-masing 
2. Tambahan minimum 1GB untuk semua pengguna boleh dilakukan, tertakluk kepada tugasan dan kelulusan agensi masing-masing.

 

PAUTAN PANTAS (sila klik)

 

ADUAN / PERTANYAAN UNTUK ADMIN UC SEKOLAH 

Meja Bantuan 1GovUC : 03-7711 4646 atau Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 

 

PEGAWAI MEJA E-MEL 1GovUC JPN / PPD 

Sebarang masalah atau pertanyaan sila hubungi atau e-mel kepada ;

Puan Suhana binti Mohd Alias (05 - 501 5199) 

PPD - Puan Sherry Rahayu binti Mohamad Radzi (05 - 501 5203)

JPN - Encik Yusnizam bin Mohammad Salleh (05 - 501 5040)

E-Mel Helpdesk Pegawai Meja JPN/PPD :  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Sektor Pengurusan Maklumat (ICT)