Semua Pegawai Pendidikan Daerah,

Semua Guru Besar Sekolah Rendah,

Negeri Perak.

 

PROGRAM PEMULIHAN 3M (ProTiM) BAGI KEMAHIRAN MEMBACA, MENULIS DAN MENGIRA TAHUN 4 SESI 2014

Sukacita dimaklumkan bahawa Program Pemulihan 3M (ProTiM) merupakan program yang dirancang bagi menangani masalah membaca, menulis dan mengira (3M) dalam kalangan murid sekolah rendah pada Tahap II. Dalam program ini, Ujian PraProTiM akan dijalankan untuk mengenal pasti tahap penguasaan 3M murid.

2.   Seiring dengan Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI), sedikit penambahbaikan telah dibuat terhadap ProTiM. Bagi tahun 2014, Ujian PraProTiM akan dijalankan bagi murid Tahun 4 sahaja yang telah dikenal pasti oleh guru mengikut kriteria yang ditetapkan. Murid-murid yang telah melepasi Saringan 2 (LINUS) juga boleh diuji dalam Ujian PraProTiM ini. Proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan selama 10 minggu, sebelum diuji semula dalam Ujian PascaProTiM.

3.   Pelaksanaan Ujian PraProTiM Tahun 4:

      Tarikh Ujian PraProTiM - 13 hingga 18 April 2014                                                                Tarikh sekolah menghantar laporan ke PPD - 20 hingga 25 April 2014

4.   Bahan berkaitan dengan arahan pelaksanaan dan tarikh penting ujian tersebut boleh dimuat turun di bahagian "Attachment" di bawah.

5.   Mohon kerjasama semua pihak agar dapat mematuhi panduan dan tarikh-tarikh penting pelaksanaan program tersebut.

Sekian, dimaklumkan. 

b.p. Ketua Sektor Pengurusan Akademik

 

Attachments:
Download this file (PraProTiM 2014 BM.zip)PraProTiM 2014 BM.zip[ ]2190 kB
Download this file (PraProTiM 2014 MATEMATIK.zip)PraProTiM 2014 MATEMATIK.zip[ ]6823 kB